schooljaarverslag 2024

Waarden

Het MollerJuvenaat is een fusieschool met als missie: “Wij inspireren en begeleiden alle leerlingen om gezamenlijk te groeien en te genieten in een kleinschalige omgeving met betekenisvol onderwijs in een maatschappelijke context die lokaal verankerd en wereldbewust is” Als onderdeel van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs geven we hier invulling aan door vorming van de leerling vanuit de kernwaarden: goed onderwijs, goed mens, goed leven en goed handelen.

Opbrengsten

In onze twee gebouwen is door leerlingen en docenten gewerkt aan hedendaagse en toekomstige uitdagingen. Door formatief handelen en evalueren stond het gesprek over het leerproces en de uitkomsten (leren leren) in het onderwijs centraal. De leerdoelen van een leerling vormden hierbij het uitgangspunt.

De thema’s ‘Jij wordt gezien’, ‘Jij bent aan zet’ en ‘Wij zijn wereldbewust’ hebben ons geholpen om een goed beeld te krijgen en te houden van onze leerlingen. Verschillende systemen zijn ingezet om met leerlingen “evidence-informed” aan de slag te gaan. Zodoende zochten we naar een onderbouwing voor de gebruikte of te gebruiken didactiek en toetsingsvormen. Daarnaast werkten we in een kleinschalige veilige omgeving, waarin het voor leerlingen niet erg is om fouten te maken. Bij het MollerJuvenaat staan niet de cijfers, maar de ontwikkelmogelijkheden van iedere individuele leerling centraal. Via de website Scholen op de Kaart zijn verschillende resultaten nader te bekijken. De tevredenheid van ouders en leerlingen is in orde, maar biedt ruimte voor verbetering. Met de verschillende geledingen worden daar plannen voor gemaakt.

_DSC3378

Leiderschap

We hebben vanuit (wederzijds) vertrouwen samengewerkt. De secties en de individuele medewerkers hebben de integrale verantwoordelijkheid voor het curriculum, de resultaten en de verbinding met andere secties. Vanuit de schoolleiding is coachend leiding gegeven om zodoende het goede voorbeeld te geven aan medewerkers. We hebben zoveel mogelijk vanuit het waarderend perspectief gewerkt. In het vakwerkplan is beschreven waarom, hoe en wat we aanpakken waardoor we planmatig(er) en doelgericht(er) hebben gewerkt. Het met elkaar in gesprek gaan en verantwoording afleggen is nieuw en vraagt de komende jaren om nadere uitwerking.

Iedere medewerker heeft een bijdrage aan het totaal geleverd. Afhankelijk van de functie in de organisatie is die bijdrage ingevuld. De speerpunten waren: Professionalisering, Profilering en Kwaliteit van onderwijs, ook voor de toekomst zit hier nog verbeterruimte. De verdeling van de leerlingen over de gebouwen droeg ook bij aan een sterke(re) profilering van de afdelingen. Het lesgeven aan of kennismaken met leerlingen in meerdere afdelingen heeft ertoe geleid dat tussen medewerkers een kruisbestuiving kon plaatsvinden. Zodoende is er meer Verbinding ontstaan.

Bedrijfsvoering

Afgelopen jaar is geprobeerd de ervaren werkdruk te verlagen door medewerkers meer focus te bieden op hun hoofdtaken. Vrijwilligers om te surveilleren en daarnaast het inrichten van een lokaal waar onder andere de eerste opvang bij lesuitval plaatsvindt, droegen bij aan rust. Ook is aandacht besteed aan de inwendige mens, door fruitaanbod op school. Het afgelopen jaar is het taakbeleid geconcretiseerd en zijn er aanpassingen doorgevoerd in de lessentabel en de lesduur. Hiermee is aan de wens van veel van de docenten, om meer contactmomenten te hebben, voldaan.

De schoolgebouwen van het MollerJuvenaat gaan al enige tijd mee. Het uitzicht op een nieuwbouwlocatie is er nog steeds, maar sterk gestegen bouwkosten zijn een complicerende en daarmee vertragende factor. Daarom is afgelopen jaar geïnvesteerd in onderhoud van de huidige gebouwen. Zo is de verlichting is waar mogelijk vervangen door duurzame ledverlichting en is het buitenschilderwerk gedaan.
Op het gebied van kwaliteitszorg is gewerkt aan meer datagedreven werken en is gestart met het inrichten van een online kwaliteitszorgsysteem.

Ontwikkelingen

Flexibiliteit en veerkracht zijn belangrijke eigenschappen in de komende jaren. Verandering is de constante factor. De Basisvaardigheden hebben hun duidelijke plaats in het onderwijsaanbod. Er is daarnaast een snelle opeenvolging van technologische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het onderwijs in de klassikale vorm steeds minder passend is. Daarmee verandert de rol van de docent van kennisdrager naar begeleider van het leerproces. Dat vraagt coachende vaardigheden en aangepaste instructie. Deze ontwikkelingen krijgen aandacht bij Kwaliteit van onderwijs, één van de drie speerpunten voor de komende periode.

Duurzaamheid

Om medewerkers en leerlingen niet te laten veranderen om het veranderen is continuïteit van belang. Op MollerJuvenaat wegen we de mogelijkheden en nemen we een weloverwogen (duurzaam) besluit. Ook waar het gaat om het bijdragen aan (wereld-)burgerschap is duurzaamheid een belangrijk thema wat afgelopen jaar in projecten aandacht kreeg. Mede daardoor konden onze leerlingen samen groeien tot zelfbewuste kritische burgers met een actieve maatschappelijke betrokkenheid.