In Memoriam - Thijs de Graaf

“Soms zouden we gisteren over willen doen
Om vandaag beter te kunnen begrijpen,
soms zouden we gisteren willen overslaan
om vandaag niet te hoeven denken
en soms zouden we willen dat gisteren nooit ophield
omdat het vandaag zo donker is”

Nu we geconfronteerd worden met het plotselinge overlijden van Thijs de Graaf, 40 jaar jong, voelen we enorm veel verdriet en stellen we ons vragen over de zin van leven en dood. Daarbij kan je worden overvallen door gevoelens van onmacht en boosheid om het onaanvaardbare dat ons overkomt. Ieder van ons gaat daar op zijn eigen manier mee om. Ineens is de wereld leeg en niets, ons leven, onze school, zal nog hetzelfde zijn.

Mensen bestaan voor mensen; dat is zeker van toepassing voor Thijs de Graaf. Sinds 2004 was hij leraar geschiedenis aan onze school en bracht hij zijn liefde voor het vak over op zijn leerlingen. Met een portie humor, geduld en kennis, en met toewijding, vertrouwen en geloof in de capaciteiten van zijn leerlingen, bereidde hij ze voor op het examen. En als je hem dan als docent moet typeren kan dat eigenlijk alleen door de woorden van een leerling; geduldig, altijd vriendelijk en begaan met mij en inhoudelijk een kei op zijn vakgebied.  

Naast zijn lesgevende taken zette Thijs zich op bijzondere wijze in voor onze school en voor het wel en wee van onze leerlingen. Als mentor was hij spontaan, hij had hart en zorg voor zijn mentorleerlingen.

Thijs had veel ideeën over de ontwikkeling van het onderwijs en daarom heeft hij samen met een vijftal collega’s het onderwijsconcept van MollerJuvenaat vormgegeven. Creativiteit en organisatietalent waren hem niet onbekend wanneer er zaken geregeld moesten worden. Met trots keek hij dan naar de prestaties van zijn leerlingen. Al met al kun je Thijs typeren als een TOP-collega. Je kon op hem bouwen, hij was duidelijk, gestructureerd en goed georganiseerd. Een mens met een hoog EQ en met zorg voor zijn medemens. Een kei van een vent met een hart van goud voor zijn naasten.

Nu Thijs van ons is weggegaan groeten wij hem. Hij heeft een bijzondere plaats in ons hart en onze school en zo blijft hij in ons voortleven. We koesteren de herinneringen en zullen ook over hem blijven praten in de klas, bij onze schoolprojecten en bij de borrel in de kroeg. Zo blijft hij in onze gedachten. Onze ogen kunnen Thijs niet meer zien. Onze oren kunnen hem niet meer horen. Maar als we in ons hart kijken, dan weten we dat hij er nog is.

Iemand zal nu naar hem omzien, zoals hij in zijn leven naar ons, leerlingen, collega’s en zijn naaste familie, Karen, Laurie en Joep heeft omgezien.

Moge Thijs rusten in vrede en moge het eeuwige Licht hem verlichten.

64 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Diep bedroefd om het verlies van onze collega en vriend, die niet alleen geweldig was in zijn werk, maar ook bekend stond om zijn geweldige en scherpe humor. Zijn vrolijke geest zal enorm worden gemist, maar zijn herinnering zal altijd bij iedereen blijven die hem kende.

Sterkte aan iedereen.

Rust zacht, lieve vriend.

Sterkte en gecondoleerd aan alle familie, vrienden en leerlingen. Thijs, bedankt voor de goede zorgen als mentor, en ik hoop dat je naar een betere plek gehobbeld bent.

Wat enorm verdrietig. Ik wens de familie, vrienden, collega’s en leerlingen van meneer de Graaf veel kracht en sterkte toe. Rust zacht, Thijs.

Meneer de Graaf bedankt voor alles wat je voor mij betekend hebt als mentor, dat ga ik nooit vergeten. Ik wens de vrienden, leerlingen maar bovenal de familie veel kracht toe. Je gaat onwijs gemist worden, zoals Thijs de Graaf zijn er maar heel weinig. Rust zacht

Meneer de Graaf, bedankt voor alle support in de twee jaar dat jij mijn mentor was! Naast een hele fijne mentor ook iemand die absoluut van een lolletje hield. Toen ik het havo examen moest herkansen, grapte je aan de telefoon dat we geschiedenis maar niet als optie zouden nemen.. we wisten beiden dat dat hem niet zou worden.

Ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg dat jij én jouw energie en liefde voor het vak enorm gemist zullen worden. Sterkte en heel veel kracht gewenst aan de familie, vrienden, collega’s en (oud-)leerlingen. Rust zacht, Thijs…

Thijs wist het zelf niet maar hij heeft een grote rol gespeeld in mijn keuze om geschiedenis te gaan studeren. Mijn gedachten zijn bij hem.

Ook door ons, zijn eigen vader en moeder zal Thijs enorm gemist worden!!
Jij blijft voor altijd bij ons, lieve zoon.
Hans en Conny de Graaf

Vol ongeloof en machteloosheid. Je was een mooi mens. Rust zacht

Dag lieve Thijs, ik mis je nu al
Marianne

Voor iedereen die Thijs gekend heeft, sterkte de komende tijd. Elkaar ondersteunen zal helpen dit verlies te leren dragen.

Heel veel sterkte in deze moeilijke periode voor alle directe nabestaanden en mensen die Thijs hebben mogen leren kennen als het mooie mens dat hij was. Rust zacht Thijs.

Mooie woorden voor jullie collega en vriend. Ik herinner mij Thijs als een leuke en betrokken docent. Zoals iedereen ben ook ik geschrokken van dit nieuws.. Hoop dat hij zijn rust gevonden heeft. Heel veel sterkte aan iedereen die hem lief heeft!

Rust zacht Thijs

Thijs zal in veel herinneringen blijven stralen en hobbelen. Veel sterkte en gecondoleerd aan ieder die hem lief had.

Bij elke geschiedenis les zal ik altijd een leegte voelen, alsof er iemand mist. En dan zal ik beseffen dat we de beste docent hebben verloren.
Dankuwel meneer de Graaf voor uw betekenisvolle lessen en dankuwel dat u er altijd was voor iedereen . Mijn condoleances aan de familie en vrienden van meneer de Graaf.

Rust zacht meneer,

Een groot gemis..!!

Diep geschokt en erg bedroefd om het verlies van collega Thijs. Mijn gedachten gaan uit naar Karen en de kinderen.
Wens iedereen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Beste meneer de Graaf,

u was een geweldige docent geschiedenis. Altijd gepassioneerd over uw vak en we konden u alles vragen en dan legde u zelfs meer uit dan we in eerste instantie vroegen, ik vond dat geweldig! Uw lessen waren mooi vormgegeven en het was nooit saai. Altijd een praatje kunnen maken op de gang met u als u voorbijliep of even snel een goeiemorgen roepen als ik u zag lopen in de gang als ik onderweg was naar mijn lessen.

Beste meneer de Graaf, rust in vrede!

Woorden schieten te kort om de leegte te vullen die het verlies van een fantastisch mens op deze aarde achter zich laat.

Met volle bewondering denken wij als (oud-)leerlingen, zijn ‘boys en girls’, terug aan een geliefd en gewaardeerd docent. Een persoon met een kritische doch gerespecteerde blik, hart voor zijn vak en gepassioneerd in alles wat hij deed. Bovenal een persoon die altijd precies wist wat zijn ‘kiddos’ nodig hadden: een peptalk, een extra uitleg over dat ene kenmerkende aspect, deelname aan het ‘Faces to Graves’-project of simpelweg een arm om je schouder.

Meneer De Graaf, bedankt voor het inspireren van eenieder om je heen. Veel kracht gewenst aan ieder die hem liefhad, onze gedachten zijn bij zijn naasten.

Iris & Jasmijn van Vlimmeren

Laatst bewerkt op 29 dagen geleden door Jasmijn van Vlimmeren

Woorden schieten tekort.

Dank voor alles wat u voor onze kinderen en ons als ouders heeft betekent.
Wij wensen de familie, zijn collega’s, leerlingen en iedereen die hem gekend
heeft héél veel sterkte toe.

Warme groet van
Arno-Thérèse-Nicolas en Nadine Buijck

Wat een verdriet en gemis moet dit zijn. Gecondoleerd en sterkte aan de familie, vrienden en collega’s. Rust zacht meneer de Graaf

Ik hoop dat het nu goed is voor jou, Thijs.

Verdrietig, te weinig woorden om te zeggen wat we voelen nu onze collega er niet meer is. Alle sterkte voor Karin, de kinderen en ook voor zijn eeuwige boezemvriend Nardus.

Woorden schieten te kort.
Thijs, je hebt een plekje in mijn hart die er altijd blijft met alle mooie en leuke herinneringen. Je was een top leraar en mentor. Iemand waar ik altijd naar toe kon en wist wat ik nodig had. Bedankt voor de support in de 5 jaar op het Moller.

Veel sterkte en gecondoleerd aan iedereen die hem lief heeft.
Rust zacht Thijs

Veel sterkte en kracht toegewenst met dit vreselijke verlies.

Prachtige woorden voor jullie geliefde collega.. Ik wens de familie, vrienden en iedereen die hem kende heel veel sterkte met dit grote gemis.

Wat een ontzettend verdrietig nieuws. Ik heb veel fijne herinneringen aan de geschiedenislessen van ‘meneer’ Thijs de Graaf. Hij zal onwijs gemist worden. Veel sterkte voor familie en vrienden!

Rust zacht.

Laatst bewerkt op 28 dagen geleden door Fleur

Mijn oprechte medeleven aan de valentine die hem een warm hart toedragen. Ik heb Thijs mogen leren kennen als een warme en betrokken persoonlijkheid, die je met zijn vakkennis en bevlogenheid wist te raven. Iemand die geschiedenis heeft geschreven voor iedereen die onder zijn hoede kwam.

Warme groet,

Rob Frencken

Vol ongeloof hebben we kennis genomen van het overlijden van Thijs.
Sterkte en kracht toegewenst met dit enorme verlies.

Heel erg geschokt door het bericht van Thijs zijn overlijden Ik wens zijn naasten heel veel sterkte Ik bewaar mooie herinneringen aan Thijs

Wat zet ik neer als de schok nog niet geland is?

Thijs, zo betekenisvol in het leven, dit is te vroeg. Ik groet je en denk graag terug aan de vele Molleravonturen, die we samen hebben beleefd.

Gecondoleerd met dit grote verlies aan eenieder die hem lief heeft en vooral aan zijn kinderen, Laurie & Joep, zijn partner, ouders, familie, vrienden en collega’s. Dat jullie draagvlak mogen ervaren in alle berichten en herinneringen.

Veel sterkte aan de familieleden

Vol ongeloof en verdriet, rust zacht en heel veel sterkte aan de iedereen toegewenst

Gecondoleerd met dit enorme verlies. Uw heeft veel betekent voor Mitchell bij de geschiedenislessen. Uw was een fijne en behulpzame man. Sterkte voor zijn vrouw kinderen collega, ‘s leerlingen familie en vrienden voor nu en de tijd die komen gaat.

Enorm bedroefd door dit bericht. Het is jaren geleden dat ik op het mollerlyceum zat, maar ik denk nog steeds met vreugde terug aan de lessen van meneer de Graaf. Zoals hem zijn er maar weinig. Rust zacht. Sterkte aan de familie en naasten

Wat een verdrietig nieuws. Ik herinner mij meneer De Graaf als een van de beste en tevens leukste docenten die ik gehad heb. Zoveel goede herinneringen van mijn tijd op het Moller heb ik aan hem te danken.

Ik wens alle nabestaanden veel sterkte in deze moeilijk tijd. Rust zacht, meneer De Graaf.

Alleen maar mooie herinneringen aan meneer De Graaf, zowel op school, in de lessen als in de stad tijdens Vastenavend. Dat blijft mij bij en daarvoor bedank ik hem. Een groot gemis. Zijn spontaniteit, humor en liefde voor zijn vak zullen niet vergeten worden.
Ik wens iedereen sterkte die hem liefheeft.

Rust zacht

Thijs wat gaan wij je allemaal missen.
Indalen doet dit bericht nog niet maar toch wilde ik iets schrijven.

Ik kan me veel lessen van hem nog herinneren.
Ook veel boze en liefdevolle gesprekken die hij met me had over mijn school carrière en waar ik heen wilde in het leven.

Meneer de Graaf is voor mij een voorbeeld geweest in de keuzen om zelf docent geschiedenis te gaan studeren. Zijn enthousiasme voor de klas en vooral voor al zijn “kiddo’s” staat me altijd bij. Ik heb hem dit jaar nog een keer mogen interviewen voor een project. Daarna hebben we een lang en goed gesprek gehad over school en te toekomst van het geschiedenis onderwijs. Daar wilde hij nog zoveel aan veranderen.

Groten schoenen die gevuld moeten worden.

Dank voor alle wijsheid die je je leerlingen hebt gebracht.

Mijn gedachten gaan naar Thijs zijn naaste, vrienden en familie.

Meneer de Graaf, Thijs, had een bijzonder talent voor het vertellen over zijn passie en het aanwakkeren van enthousiasme bij zijn toehoorders. In zijn rol als leraar waren dat zijn leerlingen, die hij vol enthousiasme de liefde voor het vak bijbracht. In het hart van velen, ook in dat van mij, heeft hij de liefde voor het vak geschiedenis weten te ontbranden. Hij heeft een grote rol gespeeld bij de keuze om geschiedenis te gaan studeren, en ik was zo trots als een pauw om hem dat mede te delen. Hij was een waar voorbeeldmens.

Dat kwam ook door zijn bijna eindeloze empathie. Zijn mensenkennis leek hem nooit in de steek te laten, en hij wist dondersgoed wat voor een persoon hij voor zich had. Een masker voorhouden had bij hem weinig zin. Dat kwam door zijn humor en brede glimlach die een ontwapenende verschijning vormden en het vertrouwen wonnen van velen die met hem in aanraking zijn gekomen. Daar komt bij dat hij zelf ook overduidelijk een ontzettende ondeugd was en razendsnel wat voor een persoon hij voor zich had.

Ik ben Thijs nog altijd dankbaar voor de inspiratie en vreugde die hij gebracht heeft, en zal dat nooit vergeten.

Het is daarom dat ik diep bedroefd ben over het verlies van Thijs, en mijn gedachten zijn bij de familie, collega’s, vrienden en leerlingen die zo dicht bij Thijs stonden en ik wil hen veel sterkte wensen. Mogen zijn bevlogenheid, liefde voor het vak en de herinneringen aan hem voortleven in de gedachten van de mensen die hem gekend hebben en in de herinnering van de school waarop hij zo geliefd was.

Rust zacht, lieve Thijs

Laatst bewerkt op 28 dagen geleden door Martijn Bos

Wat jammer om Thijs op deze manier te moeten laten gaan. Veel sterkte voor zijn familie en vele vrienden. Met warme gedachten neem ik de herinnering aan jou met me mee.

Mijn condoleances aan iedereen die Thijs zal missen.
Als oud-college kan ik me hem nog goed herinneren.
Wees verzekerd van mijn gebed voor zijn zielenrust, en om troost voor zijn dierbaren die achterblijven.
Moge hij rusten in Vrede; en het Eeuwige Licht verlichte hem. Amen.

Pater Peter Hagenbeek, FSSP

Ik quote in een gesprek over het vak geschiedenis meneer De Graaf zojuist nog trots aan mijn kersverse collega-docenten, met een historisch feitje wat me altijd is bijgebleven en zal blijven inspireren: “op Vietnam zijn tijdens de Vietnamoorlog meer bommen gevallen dan tijdens de Tweede Wereldoorlog over de gehele wereld.”

Ik zal je liefde voor het vak, je bevlogen lessen en je waardering voor je leerlingen voor altijd meenemen in mijn eigen docentschap. Rust zacht, meneer De Graaf.

Gecondoleerd en veel sterkte aan alle dierbaren van Thijs.

Wat een verdriet. Je was een top vent! Dankjewel voor de fijne en leuke gesprekken. Ik hoop dat je nu op een rustige plek bent. Heel veel sterkte aan iedereen die jou liefhad. Je wordt gemist! Rust zacht.

Oude mediatheek, Thijs komt binnen, zet zijn tas tegen de balie en kijkt meteen de agenda door, is er nog ergens een vrij uurtje?
De leerlingen komen binnen, sommige vragen nog wat, andere maken een opmerking en gaan zitten, als ze allemaal zitten vouwt Thijs zijn handen samen en vaste prik komt dan: Boys, Girls….,
de les begint
Nog voor de les klaar is staat Thijs bij de deur, er komen leerlingen die nog wat willen vragen, verdere uitleg willen, of gewoon even kletsen, met of zonder pretoogjes.

Thijs, die altijd alle tijd had voor zijn Boys, Girls.
We gaan je missen Thijs, je vrolijke blik en je aandacht voor je leerlingen en collega’s.
Je zal bij veel mensen een mooie herinnering achterlaten.

Heel veel sterkte voor zijn familie en vrienden, voor iedereen die hem zal missen.

Wat een schok! Oud klasgenoot en de wandelende glimlach van herkenning. Enorm veel sterkte gewenst voor familie, vrienden en de collega’s.

Dag fijne collega, het was me een waar genoegen om met je samen te mogen werken aan het onderwijsconcept MollerJuvenaat. Dag mooi mens, rust zacht…

Zulke mooie herinneringen aan de fijne tijd op het moller en specifiek aan de inspirerende lessen van meneer de Graaf, die zullen voor altijd voort blijven bestaan.
Toendertijd niet lang na hoeven denken, aan wie we zouden vragen om op een karretje te liggen om door de gang te rollen met de Lipdub, meneer de Graaf deed het!
Hoop dat al de mooie woorden van iedereen die hij met zijn warmte, steun, vrolijkheid en inspirerende lessen geraakt heeft, de naasten kracht zullen geven. Veel sterkte gewenst!

Wat een enorm verdrietig nieuws. Onze gedachte gaat uit naar de familie, vrienden en collega’s.

Mede dankzij een meeloopdag met Thijs uit eindelijk gekozen voor het vak geschiedenis! Ervaren als een hele fijne man in de omgang. Heel veel sterkte gewenst voor zijn directe familie! Rust zacht, Thijs!

Groet,

Arno Nijssen